«

»

aug 27

CANS

het ontstaan van CANS

Werkdruk is mogelijk een belangrijke factor bij het ontstaan van CANS.

Grote werkdruk door deadlines bijvoorbeeld kan psychische stress veroorzaken wat vaak ongemerkt leidt tot het extra aanspannen van spieren in de nek en schouders. Naast CANS kan dit ook leiden tot andere klachten zoals bv de zogenaamde ‘spanningshoofdpijn’.

Een andere oorzaak die tijdens het werk kan leiden tot psychische stress is een gebrekkige samenwerking met collega’s, medestudenten of met je baas (te weinig sociale ondersteuning).
De mate waarin je invloed kunt uitoefenen op de organisatie van het werk kan eveneens een rol spelen. Denk er ook aan dat een psychische belasting in de privésfeer een verhoogde spierspanning kan opleveren en dat je daardoor, tijdelijk, wat extra gevoelig bent voor het ontwikkelen van lichamelijke klachten.
Leer om te gaan met spanningen door deadlines en probeer extreme piekdrukte te voorkomen door goed te plannen en grenzen te stellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML-tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>